תכנון קורה
קורות במבנה הינם אלמנטים חשובים אשר תפקידם להוות תנאי השענה טוב יותר לתקרה ובכך לשפר את יציבותה ולהקטין שקיעות. לרוב קורות הם קורות נמשכות כלומר הם נשענות על יותר מ-2 סמכים ולכן יוצרות סכמה שאינה מסוימת סטטית. קורות כאלה הם אינן פתירות אין על ידיי שימוש ב3 משוואות עם 3 נעלמים.
במהלך לימודי תואר ראשון בהנדסה אזרחית או הנדסאי בניין לומדים במסדרת קורסי הסטטיקה מספר שיטות על מנת לפתור סכמות כאלה. שיטות אלה אומנם חשובות ומהוות את הבסיס לסטטיקה אבל הם מסובכות לפתרון ודורשות זמן רב מידי .
כיום ישנם מספר תכנות מחשב אשר נועדו לקצר (בהרבה) את זמן חישוב הקורה ולתת מענה לחישוב המסורבל הנלמד במהלך הלימודים האקדמיים.
דוגמא של קורה לא מסוימת סטטית
שלבי חישוב ותכנון הקורה
בשלב הראשון נרצה להגדיר מיהם הסמכים של הקורה שלנו,כלומר מי מחזיק את הקורה. שלב זה חשוב מאוד כיוון שהוא מגדיר לנו את הסכמה הסטטית של הקורה שלפיה נבצע את חישוב הקורה ולפיה יקבע מהלך המומנטים בקורה. בתמונה הנ"ל תוכלו לראות סכמה של קורה נמשכת. שימו לב שבזמן קביעת הסכימה אין כל התייחסות לרוחב הסמך או לסוג הסמך אלא אך ורק למפתחים ולמיקום הסמכים.
לרוב הסמכים יהיו עמודים,קירות בטון או קורות אחרת שעליהם הקורה המחושבת נשענת.
בשלב השני נקבע את העומס. העומס מורכב בעיקרו מהעומס אשר מגיע לקורה מהתקרה (עומס מפורס). בנוסף יש לקחת בחשבון עומסים נוספים אשר לעתים יפלו על הקורה כמו עמודים שצומחים מהקורה ,קירות בלוקים אשר מועמסים על הקורה ,קורות אחרות הנשענות על הקורה וכו'.
בשלב השלישי נבצע חישוב לקורה ולפיו נקבע את הזיון של הקורה. החישוב יכול להיות מבוצע בצורה ידנית או בעזרת תוכנות מחשב לפתרון קורות נמשכות. למי שבוחר לחשב בצורה ידנית אפשר לעזר בטבלאות שבספר " סטטיקה,חוזק חומרים ובטון מזוין" (מכונה גם הספר האפור או הספר האדום). בספר החל מעמוד 75 ישנם טבלאות עם כל מיני סכמות סטטיות של קורות ועומסים שונים. נציב את הערכים של הקורה שאותה נרצה לחשב על מנת לקבל פתרון בהתאם.
לכל מי שיבחר לחשב את הקורה באמצעות תוכנת מחשב הכנתי סרטון הסברה על תוכנת LINPRO-תוכנה חינמית לפתרון קורות נמשכות. לצפיה בחינם לחץ כאן.
לאחר שנבצע חישוב לקורה (ידני או ממוחשב) נצתרך לקבוע את הזיון בקורה.
הזיון בקורה מחולק ל2 חלקים :זיון אורכי (מטות לאורך כל הקורה) אשר מיועד לקבל את המומנטים בקורה וחישוקים אשר נועדו לקבל את הגזירה בקורה. במידה ואתם משתמשים בתוכנת מחשב לפתרון קורות הכוללת שרטוט פרטי זיון התוכנה תעשה לכם זאת באופן אוטומטי אך במידה והחלטתם לחשב את הקורה בצורה ידנית ישנם נוסחאות בתקן אשר נועדו על מנת לקבוע את הזיון האורכי ואת חישוקי הגזירה .
קביעת הזיון בתקרה בחישוב ידני
הזיון האורכי מחושב בדרך דומה לזיון בתקרה על ידי נוסחה 5.3 בתקן 466 שעל מנת להשתמש בה תצטרכו להציב את המומנט המקסימלי ואת גובה החתך הלחוץ על מנת לקבל את מנת הזיון אך בשונה מחישוב הזיון בתקרה מנת היא הזיון היא עבור חתך הקורה ולא עבור מטר רץ של תקרה ולכן מנת הזיון תצטרך להיות עבור 2-3 מוטות .
חישוקי הגזירה יחושבו לפי סעיף 5.7 בתקן 466 שבו נדרש לחשב את הגזירה המקסימלית שאותה יכול לקבל החתך ללא חישוקים ואת הגזירה המקסימלית של החתך עם חישוקי גזירה . יש צורך לשחק מעט עם הנוסחאות ולבצע מספר הנחות על מנת להגיע לחישוקי הגזירה הנדרשים.
לאחר החישוב ופתרון הקורה כל מה שנותר הוא לשרטט את הקורה, את מוטות הזיון והחישוקים שלהם.
אהבתם את הכתבה? פרגנו לנו בלייק בעמוד הפייסבוק של האתר!
לכל הכתבות בנושא פרויקט גמר למהנדסים והנדסאי בניין לחץ כאן>>
לצפייה בחינם בסדרה של 3 סרטונים בנושא תכנון תקרה בקומה טיפוסית לחץ כאן.