סמכים במבנה
אתחיל בהגדרה מהו סמך:
סמך (מלשון:ס.מ.כ.- שם,השעין) הוא אלמנט בבנין אשר עליו נשען אלמנט אחר.
ממש כמו ההגדרה המילונית כך גם במבנה סמך הינו אלמנט אשר אלמנט אחר שנשענן עליו. אם ההגדרה לא ברורה נסתכל על כמה דוגמאות:
- תקרה ללא קורות נשענת על עמודים. העמודים הם הסמכים של תקרה.
- קורה שנשענת על עמודים. העמודים הם הסמכים של הקורה.
- קורה שבקצה אחד נשענת על קורה אחרת. הקורה היא הסמך של הקורה בקצה.
כשאנחנו מתחילים לתכנן אלמנט במבנה (תקרות קורות עמודים וכו') השלב הראשון ואולי אחד מהחשובים הוא הגדרת הסמכים של האלמנט,כלומר, להגדיר על מי נשען האלמנט ומי מקבל את הכוחות שלו. על מנת לפשט את התהליך נהוג לשרטט סכמה סטטית של האלמנט ועל ידי כך בעצם להבין איך האלמנט יעבוד ועל מי הוא נשען.
סכמה סטטית היא בעצם הדרך שלנו לתאר את האלמנט בצורה פשוטה ועל ידי כך לקבוע איך הוא יחושב. לדוגמא קורה אשר נשענת על 3 עמודים תתואר בסכמה סטטית כקורה בעלת 2 מפתחים עם 3 סמכים. לסטודנטים יש לעיתים נטיה לזלזל בציור הסכמה אך החשיבות של הסכמה היא קריטית. רק לאחר שנשרטט את הסכמה נוכל בעצם להבין איך האלמנט יעבוד ואיך לחשב אותו.
דוגמא לסכמה של קורה הנשענת על 3 סמכים:

לאחר שרטוט הסכמה נתחיל לפתור את האלמנט שנרצה לחשב. הדבר החשוב הוא להבין שברגע שאלמנט נשען על אלמנט אחר אז הכוחות שפועלים על האלמנט מועברים לסמך והמומנטים אשר יתפתחו באותו אלמנט יהיו בהתאם לתנאי ההשענה שלו. למשל תקרה שנשענת על עמודים אז העומסים השונים שפועלים על התקרה מועברים לעמודים בצורת ראקציה . דבר זה הוא הכרחי על מנת לתכנן את המבנה בצורה אשר עבור כל הכוחות המתפתחים בו יהיו אלמנטים (המוגדרים כסמכים ) אשר יקבלו את הכוחות. בדוגמא שציינו למעלה נצטרך לדאוג שהכוח המופעל על העמוד קטן מתסבולת העמוד כלומר שהעמוד יוכל להתמודד עם הכוחות הפועלים עליו.
אז איך בעצם מוודאים שאנחנו באמת מתכננים את המבנה בצורה נכונה?
נתחיל בכך שעבור כל אלמנט אשר אנחנו מתכננים ( תקרה קורה עמוד וכו') נתחיל בלשרטט סכמה סטטית של אותו אלמנט כאשר ליד כל סמך נרשום מהו הסמך ומה הם תנאי ההשענה (פרקי רתום וכו') . בהמשך נדאג שאותו האלמנט יכול לקבל את הכוחות אשר מועברים עליו עקב תנאי ההשענה. לדוגמא: קורה אשר נשענת על עמודים אז הסמכים שלו הם העמודים ולאחר שנחשב את הקורה נחשב את הראקציות שמתפתחות בעמודים ונבצע בדיקה אשר אותו עמוד יכול לעמוד בכוח אשר מופעל עליו מהקורה.
ואם כל זה היה ברור לכם אתן עוד טיפ זהב אחד: נסו להבין איך הכוחות מתפתחים בצורה כזאת שתאפשר לכם לדעת איך יראו הכוחות והמומנטים עוד לפי שתתחילו לחשב כך במידה ותהיה לכם או לתוכנת המחשב שמחשבת עבורכם איזושהי טעות תוכלו ישר לראות שמשהו לא תקין ולחפש מה השתבש בדרך.
אהבתם את הכתבה? פרגנו לנו בלייק בעמוד הפייסבוק של האתר!
לכל הכתבות בנושא פרויקט גמר למהנדסים והנדסאי בניין לחץ כאן>>
לצפייה בחינם בסדרה של 3 סרטונים בנושא תכנון תקרה בקומה טיפוסית לצפיה לחץ כאן.